ITEMS
- Bijen het jaar rond

- Bijen en mensen

- Honing en baby's

- Honing

- Stuifmeel

- Propolis

- Texelse Zwarte Bij

- Cursus bijenteelt

 

HONING

Honingbijen halen vier producten voor het bijenvolk, voor verschillende doeleinden. Dat zijn:
• nectar, om honing van te maken voor de energieproductie van het volk, merendeels voor
wasvorming, warmtevoorziening en verzorging van de jonge bijen (broed);
• stuifmeel (ook wel pollen genoemd) voor aanmaak van basisvoedsel voor het broed;
• propolis om gaten en kieren van de korf of kast te dichten, raat te verstevigen, en met name om het volk te desinfecteren;
• water voor voedselproductie voor het broed en om te kunnen koelen door middel van ventilatie.

honingraatWat is honing
Honing is een natuurlijke zoetstof die door honingbijen wordt gemaakt, met de door hen verzamelde nectar als hoofdingrediënt. Nectar is afkomstig van:
-nectarklieren in bloemen (florale nectar)
-nectarklieren elders op de plant (extra florale nectar)
-uitscheidingsprodukt van luizen (honing dauw)
Nectar bevat diverse suikers, mineralen en sporenelementen. De bijen veranderen de nectar in honing door er enzymen (diastase, invertase, katalase) aan toe te voegen en het overtollige vocht van de nectar te laten verdampen.


De werking van honing
Hippocrates, die wordt beschouwd als de vader van de moderne geneeskunde, schreef: ”Honing en stuifmeel geven warmte, maken wonden en zweren schoon, verzachten harde zweren op de lippen en genezen puisten en open wonden.”
Honing was voor de oude Egyptenaren, wat nu het aspirientje nu is: een middel tegen alles. Op een van de gevonden papyrussen tussen 2600 en 2200 v.Ch. staan 900 recepten verwerkt. Honing is in de volksgeneeswijze altijd al beschouwd geworden als een wondermiddel.
Er zijn talrijke voorbeelden van ziektebeelden waarin honing als medicijn wordt voorgeschreven. Aan honing kunnen de volgende werkingen worden toegeschreven.
• een anti-bacteriële werking zowel in- als uitwendig,
• versnelt de genezing van wonden, houdt de wonden steriel. In contact met zuurstof en wondvocht, ontstaat waterstofperoxide,
• heeft een positieve werking op het hart; wordt ingezet bij slagaderlijke, doorbloedingsstoornissen, hartritmestoornissen, ontstekingen van de hartspieren, beschadigingen na infecties of infarcten en bij hoge bloeddruk,
• maakt serotine in de hersenen vrij, waardoor de slaap wordt bevorderd (kalmerende werking).
• heeft een gunstige werking op de spijsvertering, stimuleert darmwerking,
• werkt reinigend,
• verzacht de keel,
• brengt evenwicht in de maag en geneest maagzweren,
• en geeft geen afvalstoffen in de darmen (het lichaam kan alles gebruiken).


Gebruik van honing
Honing kan naar behoefte gegeten of gebruikt worden. Voor inwendig gebruik tenminste dagelijks een hoeveelheid te vergelijken met een of twee theelepels.

Baby’s en honing
Baby's onder een jaar kunnen uit voorzorg het beste nog geen honing eten. Het maag- en darmstelsel van zuigelingen tot 12 maanden is nog niet volledig ontwikkeld en daardoor nog instabiel. Het kan niet uitgesloten worden dat sporen van Clostridium botulinum, die overal voorkomen, ook in honing aanwezig zijn en in een enkel geval zuigelingenbotulisme zouden kunnen veroorzaken.

Soorten honing
De nectar productie is afhankelijk van de weersgesteldheid, met name de hoeveelheid neerslag en zon. Ook is de bodemgesteldheid en de soort plant van belang.

Smaak, geur en kleur van honing variëren dan ook naargelang de soort bloemen waar de nectar uit is gewonnen en ook al staan de bijenkasten elk jaar op dezelfde plaats, de oogst smaakt elk keer weer anders. Er bestaan diverse soorten honing waaronder de linde-, lamsoor-, klaver-, koolzaad-, heide- en
luizenhoning (boshoning)

Snelle energie
Zuivere honing kristalliseert. De snelheid waarmee deze kristallisatie plaatsvind heeft te maken met de samenstelling van de honing die gemiddeld uit 35% glucose (druivensuiker), 40% fructose (vruchtensuiker) en 5% sacharose (rietsuiker) bestaat. Hoe meer glucose suikers er in de honing zitten des te sneller deze kristalliseert. Glucose suikers zijn voor ons lichaam belangrijk omdat deze direct kunnen dienen als energiebron voor spieren en organen. Deze enkelvoudige suikers behoeven door onze darmen niet meer te worden omgezet in voor ons lichaam acceptabele vorm van suiker. Er komen dan ook geen afvalstoffen vrij, in de vorm van gisten, die ons lichaam vervuilen.
Let wel, dat de honing nooit boven de 40 graden Celsius verwarmt wordt omdat hierdoor de werkzame stoffen verloren gaan. Gekristalliseerde honing kan het beste weer smeerbaar gemaakt worden door het even op de verwarming te zetten.
Dat honing ook nog lekker is is eigenlijk mooi meegenomen.

Succes met dit prachtige natuurproduct!
Voor meer informatie of de webwinkel kijk op:

WWW.BIJENRAADSEL.NL
“De Bij”: “Uit hun buik komt een vloeistof die kan verschillen in kleur, waarin medicijn is voor de mens”.
Uit het zestiende hoofdstuk van de Koran.
“Een korf vol honing, zoet voor de ziel en gezond voor het lichaam.”
Spreuken XVI : 24
bronnen: goede raatd bij honing - Jaap Huibers, bijenstuifmeel voor uw gezondheid - Carlson Wade, De geneeskracht van bijen - Paul Uccusic,, wikipedia