ITEMS
- Bijen het jaar rond

- Bijen en mensen

- Honing en baby's

- Honing

- Stuifmeel

- Propolis

- Texelse Zwarte Bij

- Cursus bijenteelt

 

BIJEN en MENSEN

rotstekeningWe weten van rotstekeningen dat meer dan 8000 jaar geleden de mensen al moeite deden om de producten van de bijen te oogsten.

Wanneer bijen zonder tussenkomst van mensen leven, verzamelen ze hun kostbare goedje vaak op moeilijk bereikbare plekken.


egyptenaren Mede dankzij opgravingen ontdekten we dat de Egyptenaren de bijenvolken dichter bij huis brachten. In aardewerken potten hielden ze de volken en hadden zo makkelijker toegang tot inhoud van de kast.honingraat HONING
De imker, die de bijen verzorgt, kan bij voldoende opbrengst een gedeelte van de honing voorraad afnemen. Deze honing, die in de raat wordt opgeslagen, bevat voor ons mensen goede eigenschappen. Samengesteld uit lichaamseigenstoffen geeft de vertering hiervan geen afvalstoffen zoals bij gewone suiker. Het is zelfs zo'n rijke energie- en voedingsbron, dat wanneer wij dagelijks honing eten, het ons lichaam sterkt tegen allerlei invloeden die ons uit balans kunnen brengen.


stuifmeel STUIFMEEL (pollen)
Waar de honing de leverancier van energie is, is stuifmeel de bouwstof. Jonge bijen groeien doordat ze stuifmeel krijgen. Deze van de meeldraden van bloemen verzamelde stof bevat bijna alle essentiƫle aminozuren en bovendien vitaminen, vetten en een weinig suiker. Pollen bevat alles, wat niet alleen een bij, maar ook een mens nodig heeft om in leven te blijven. De krachtige werking is een bron van verjonging voor lichaam en geest.


PROPOLIS
Pro-polis betekent letterlijk 'voor de stad'. Propolis zijn de wachtposten die de bijenstad beschermen tegen aanvallen. Verschillende soorten bomen scheiden een soort hars uit om zich te beschermen tegen letsels. Bijen verzamelen deze hars, voegen er fermenten aan toe en de mens kan dan de propolis van de bijen verzamelen, zuiveren en toepassen. Propolis is een natuurlijk antibioticum waarmee virussen, schimmels en bacteriƫn kunnen worden bestreden. Ook is na wetenschappelijk onderzoek bewezen dat het 80% van de tennisarmen en RSI aandoeningen geneest.