ITEMS
- Bijen het jaar rond

- Bijen en mensen

- Honing en baby's

- Honing

- Stuifmeel

- Propolis

- Texelse Zwarte Bij

- Cursus bijenteelt

 

HONING en BABY’s

Hoe zit dat nu met honing en baby’s? Op het etiket van honing staat dat het product niet door kinderen onder de 1 jaar gegeten mag worden. Ik krijg vaak de opmerking “ Aan de ene kant horen we dat honing zo gezond is, maar waarom mogen kleine kinderen dan geen honing eten?”

Er is een hele kleine kans dat er sporen van de bacterie die botulisme veroorzaakt in honing kunnen voorkomen. De botulismebacterie komt bijna overal voor: in de grond en in het water. Als volle honingraten uit de bijenkast worden genomen en bijvoorbeeld even op een vuile ondergrond worden gezet, kunnen er bodembacteriën aan blijven plakken. Die kunnen dan in de honing terechtkomen bij het slingeren. De kans dat het kind deze bacterie oploopt met het spelen in de zandbak of bij een zwemplas is echter een stuk groter.
De darmflora van kinderen onder de 1 jaar is nog niet volledig ontwikkeld, daardoor kunnen de sporen van de botulisme bacterie zich hier ontwikkelen.
De ziekte veroorzaakt spierzwakte en verlamming en kan zelfs leiden tot de dood

Wanneer een imker hygiënisch werkt is de kans op besmetting zogoed als uitgesloten. Het ligt dus niet aan de kwaliteit van de honing maar aan het menselijk falen om schoon te kunnen werken.


botulisme