BIJENRAADSEL "het jaar rond"
Voorjaar:
Wanneer de temperatuur boven de 10 graden Celsius is, komen de Texelse zwarte bijen polshoogte nemen. Stuifmeel is dan hun eerste levensbehoefte.
Omdat onze bijen niet op suikerwater hoeven te overleven zaai ik in maart Borage op een akkertje naast onze bijenstal.
Deze bloei start begin juni en pruttelt door tot eind augustus zodat er genoeg voedsel is.
In mei starten de excursies voor jong en oud bij het Maartenhuis.
Het leven van een bijenvolk staat centraal, maar ook de wonderlijke producten die de bijen sinds mensenheugenis voor ons maken.
Een bijenvolk bestaat soms uit wel meer dan 50.000 deeltjes. Eigenlijk is 1 bij geen bij. Met elkaar vormen ze het wezen of organisme.

Tijdens de zwermperiode realiseer je je dat pas echt!

Schapen krijgen lammetjes de bijen zwermen.

In het voorjaar, de periode wanneer de paardebloemen beginnen te pluizen, delen deze organismen zich in tween, de voortplanting. Voor mij is dit een magische tijd. Aanvoelen wanneer je volken uit de kast komen, zwermen vangen, op de meeste onverwachte plekken.
Zomer:
De oude koningin is vertrokken met de helft van het volk, maar gaat niet eerder weg voordat zij prinsessen in de dop, soms wel 20, heeft achter gelaten. En daarvan wordt de nieuwe koningin, de andere koninginnen worden door ons weggenomen anders worden ze vermoord door hun eigen zuster. In eigen kleine kastjes groeien op tot volwaardige bevruchte koninginnen, welke elk een eigen groot volk kunnen stichten.
Ondertussen groeit de borage uit tot nectar bron waar de bijen zich graag aan laven.
Rond begin juli gaat in het Slufter de Lamsoor bloeien. Tijdens de soms hoge water standen stroomt het zeewater ver de Slufter binnen. De flora komt onder water te staan. De Lamsoor krijgt meer mogelijkheid om zich te ontwikkelen omdat ze beter dan de andere bloemen tegen een zouter klimaat bestand is. Lamsoor geeft een unieke honing smaak.
Eind juli gaat ook de heide bloeien, de bijen hebben het dan druk, druk, druk.
Herfst:
September is de oogst maand. De imker haalt een deel van de honingvoorraad weg. Op minimaal 15 kg. eigen honing moeten onze bijen de winter kunnen overleven.
Mooie met was verzegelde maagdelijke raat bieden we aan als raathoning. Dit is een delicatesse en proeft als een bonbon van bijenwas, die in je mond openknapt, je smaakpapillen lijken te exploderen.
De Heidehoning wordt geperst met een meer dan 100 jaar oude honingpers die in ere is hersteld. Deze werkwijze laat veel meer stuifmeel en propolis in de honing zitten, wat de smaak en gezondheid ten goede komt.
De propolis wordt van de bovenkant van de ramen gewonnen. Met gemiddeld 100 gram propolis per jaar per bijenvolk is het een arbeidsintensief goedje.
Winter:
De uitgebloeide Borage zit vol met zaad, mede dankzij de bijen. Dit oliehoudende zaad wordt door ons verzameld en geperst.
Borage-olie bevat een hoog gehalte aan linolzuur (omega 3 en 6 -vetzuur) en is een uitmuntende huidolie voor ieder huidtype.
Samen met bijenwas en propolis maken wij hiervan een helende zalf voor diverse doeleinden.
De oogst voor dit jaar is weer binnen. De door de bijen gemaakte en door ons in potjes gedane producten vinden hun weg naar hun gebruikers.